Ziarna zbóż

Osoby na diecie odchudzającej zastanawiają się często, czy wyłączenie z jadłospisu pewnych produktów spowoduje szybszą utratę wagi. Dotyczy to między innymi pieczywa, makaronu czy ziemniaków. To ważne źródła węglowodanów, z których nawet w czasie kuracji odchudzającej nie powinno się zupełnie rezygnować. Jak przekonują specjaliści, diety wykluczające je całkowicie nie są do końca bezpieczne dla zdrowia. Osoby je stosujące często skarżą się na bóle głowy czy trudności z koncentracją. Stanowi to efekt niedoboru ważnych składników odżywczych. Jednak ograniczając liczbę kalorii, warto sięgać po produkty pełnoziarniste. Zawierają one więcej potrzebnego w diecie błonnika, a także witamin i innych cennych dla zdrowia składników. Dzięki temu chronią przed wystąpieniem otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia. Pieczywa czy makaronu z mąki pełnoziarnistej spożywa się z reguły mniej, ponieważ produkty te sycą szybciej i na dłużej niż ich białe odpowiedniki. Można po nie sięgać nawet w trakcie odchudzania, bez obaw o przyrost masy ciała.

SPORT TO ZDROWIE

Zachęcamy do czytania naszych artykułów.

KATEGORIE

ZNAJDŹ NAS NA

Copyrights © 2016 mysteria.com.pl